„Ognista babka”, „Babka Bronka” oraz „Babeczka Krystyny” – wśród zwycięzców konkursu kulinarnego „Na najsmaczniejszą babę wielkanocną”.
Oprócz mazurków i paschy, baby wielkanocne są jednym z tradycyjnych wypieków, które serwuje się na świątecznym stole. Podczas Festiwalu Wielkanocnych Potraw i Rękodzieła Artystycznego organizowany jest konkurs na najsmaczniejszą babę wielkanocną. Na konkurs wpłynęło 6 ciast. Oprócz walorów smakowych, komisja konkursowa ocenia estetykę i ogólne wrażenie, czyli prezentację baby.
W tym roku w komisji konkursowej zasiedlim.in. przedstawiciele Telewizji Lokalnej, Gminnego Ośrodka Kultury oraz Urzędu Gminy Gorzyce. Wszystkie zgłoszone ciasta zostały wysoko ocenione. Komisja przyznała aż trzy pierwsze miejsca. Na podium stanęli: Krystyna Bieniek, Bronisław Robak oraz OSP Gorzyce. Drugie miejsca – przyznano również trzy. Na drugim miejscu uplasowali się: Marianna Lorenc, Zoriana Chufryda oraz KGW Sokolanki. Komisja nie przyznała miejsca trzeciego, ani wyróżnień. Nagrody i pamiątkowe dyplomy wręczył wójt gminy Gorzyce – Leszek Surdy wraz z jury.