Ponad 30 wystawców prezentowało swoje wyroby podczas Festiwalu Wielkanocnych Potraw i Rękodzieła Artystycznego.
Festiwal organizowany jest w Gorzycach od 2015 roku, w czasie pandemii odbywał się on-line. Od dwóch lat wydarzenie odbywa się w Technicznym Ogrodzie.
W tym roku do suto zastawionych stołów zapraszały m.in. KGW Gorzyce, KGW Motycze Poduchowne, KGW Orliska, KGW Sokolanki, KGW Trześniowianie oraz Stowarzyszenie „Razem dla Wrzaw”. Panie serwowały dania kuchni wielkanocnej. Na ich stołach nie brakowało ozdób wiosennych i wielkanocnych.
Do swoich stoisk z rękodziełem zapraszali też lokalni artyści i pasjonaci manufaktury. Można było m.in. kupić miody, rzeźby, obrazy, biżuterię, makramy, mydełka, naturalne kosmetyki oraz wiele innych.
Jak co roku odbył się konkurs na najsmaczniejszą babę wielkanocną. Na konkurs zgłoszono osiem ciast. Słodkości oceniało jury, w którym zasiedli: Ewa Draus – wicemarszałek województwa podkarpackiego, Teresa Lipińska – radna powiatu tarnobrzeskiego, Marek Łukasiewicz z GastroTeam, Dorota Witas – dziennikarka Telewizji Lokalnej, Stella Bojczuk-Czachór – zastępca redaktora Tygodnika Nadwiślańskiego oraz Monika Zając z Urzędu Gminy Gorzyce.
Komisja oceniała smak, estetykę oraz ogólne wrażenie prezentowanych ciast. Jednogłośnie komisja wybrała babki przygotowane przez Stanisławę i Bronisława Robaków – oboje ex aequo zajęli pierwsze miejsce. Drugie miejsce przyznano Marii Stachuli, trzecie Sabinie Rynduch. Komisja przyznała również wyróżnienia – te otrzymały: Cecylia Myszka, Monika Połaniec, Józefa Leśniak i Natalia Zając. W nagrodę zwycięzcy i wyróżnieni otrzymali sprzęt AGD oraz książki. Nagrody ufundowane zostały przez Urząd Gminy Gorzyce i Centrum Medyczne „Medyk”.
Jak na festiwal kulinarny przystało, dodatkową atrakcją były warsztaty kulinarne, które poprowadził Marek Łukasiewicz, znany w regionie kucharz i zdobywca wielu prestiżowych nagród kulinarnych. – Przygotowujemy dzisiaj przystawki, które z powodzeniem można podać na stół wielkanocny. Pokazujemy jak w łatwy sposób – nie poświęcając zbyt wiele czasu – można przyrządzić smaczne dania – wyjaśniał Marek Łukasiewicz.
Na zakończenie festiwalu wszyscy mogli skosztować żurku wielkanocnego przygotowanego przez Marka i Karinę Łukasiewiczów.
W tym roku gościem honorowym festiwalu była wicemarszałek województwa podkarpackiego – Ewa Draus. – Cieszę się, że mogę tu gościć i spotkać się z państwem. Życzę wszelkiej pomyślności oraz zdrowych i radosnych Świąt Wielkanocnych.
Życzenia świąteczne złożył również wójt gminy Gorzyce – Leszek Surdy. – Bardzo się cieszę, że tak wielu wystawców zechciało do nas przyjechać i tak wielu mieszkańców odwiedza stoiska i korzysta z atrakcji, które przygotowaliśmy.

Opublikowany przez Opublikowano: 3 kwietnia 15:48, 2023

Udostępnij znajomym

image_pdfimage_print